Метод проектів. Сучасні орієнтири

children-300x293Пріоритетним завданням сучасної освіти визнано формування ініціативних вільних особистостей, здатних творчо мислити, самостійно обирати виважені раціональні шляхи вирішення стандартних і нестандартних життєвих, соціокультурних і професійних ситуацій, бути готовими до здійснення професійної діяльності на високому інтелектуальному і творчому рівні, спроможних не тільки вирішувати складні задачі, але й висувати проблеми, знаходити принципово нові творчі рішення. При цьому в нормативних і законодавчих документах серед пріоритетних принципів розвитку визначено принципи проектної діяльності, яка включена в освітні стандарти майбутніх фахівців.

З огляду на це в середній ланці освітньої галузі актуальною є необхідність формування у дітей здатності до самостійної проектної діяльності, здобувати і застосовувати знання щодо технології проектної діяльності, розмірковувати у прийнятті рішень, чітко планувати дії, ефективно співпрацювати в різноманітних за складом групах, бути відкритими для нових контактів і культурних зв’язків.

Метод проектів є однією із педагогічних технологій, яка відображає реалізацію особистісно-орієнтованого підходу в освіті і сприяє формуванню уміння адаптуватися до швидкозмінних умов життя.

Означена технологія використовується для побудови процесу навчання, спрямованого на активізацію діяльності учнів відповідно до їх інтересів у здобутті певних знань і відчутного теоретичного чи практичного результату. Тому при використанні методу проектів важливо враховувати власну зацікавленість учнів у знаннях і показувати, де отримані знання можна використовувати на практиці.

Суть педагогічної технології «Метод проектів» полягає: у стимулюванні учнів до вирішення поставленої проблеми; оволодінні учнями необхідними знаннями і навичками для її вирішення; організації проектної діяльності щодо поставленої проблеми; практичному застосуванні отриманих результатів.

Успіх застосування цього методу залежить від того, наскільки учні захочуть самостійно чи спільними зусиллями використовувати цей метод.

Метод проектів дозволяє розвивати пізнавальні інтереси учнів, уміння самостійно конструювати свої знання, уміння самостійно орієнтуватися в інформаційному просторі, критичне мислення.

Підготував В.І.Ковальчук

Leave a Reply